Musicals

Josien de Graaf , (artistiek leidster van de Jeugdtheaterschool Zeeland) ontwikkelde samen met Rieks Veenker (componist) een aantal musicals.

Basisscholen kunnen hier tegen vergoeding gebruik van maken.

Een musicalset kost: 90 euro.

Een musicalset bestaat uit:

1 cd met de ingezongen liedjes + de muziek en een gedeelte met daarop alleen de begeleiding. Ook de eventuele verbindende muziekjes staan op de c.d

1 tekstboek

Kunt u zelf het gewenste aantal boekjes kopiëren

(U bent dus niet verplicht een aantal boekjes af te nemen)

Korte inhoud van de musicals

 

1. Koning Bobbel

Uitgangspunt van deze musical is het boek “ koning bobbel” van Marianne Busser.

Een koning en een koningin beleven allerlei korte avonturen. Waarbij de koning en de koningin zich vooral bezighouden, met zaken, die jonge kinderen aanspreken.

(verstoppertje spelen, ziek zijn en snoepen als medicijn, een duik in de chocolademelk nemen etc.)

duur: 35 minuten

geschikt voor: jonge kinderen

spelers: leerlingen van groep 8; leerkrachten

aantal : 6

 

2. kerst op zee

Je schip zal maar in een storm vergaan….Deze musical begint op het moment, dat de personages op een vlot belanden. Zij drijven daar doelloos rond. Omdat het rond kerstmis is en de redding nog niet in zicht lijkt, moeten de aanwezigen kerst op zee vieren. Daar moet je heel veel fantasie voor hebben. Want een echt kerstdiner zit er niet in. Wel kun je doen alsof je de lekkerste dingen eet…. En een kerstboom van een uit de zee geviste tak is misschien niet helemaal wat je van een kerstboom kunt verwachten… maar met de spullen, die er wel zijn , kom je een eind. Een verhaal met gevaren (haaien) maar met een goede afloop….

Duur: 35 minuten

Geschikt voor: leerlingen basisschool

Spelers: leerlingen van de bovenbouw

Aantal: 10 spelers op het vlot. 10 koorleden (kunnen er meer of minder zijn)als haaien/ reddingsbrigade

 

3. inspecteur le cloe

Een slachtoffer, een moordwapen en een inspecteur. De ingrediënten voor een spannende, beetje gekke musical. De inspecteur onderzoekt een moord. Hij heeft daar een heleboel theorieën over… Het slachtoffer is misschien wel door een vergiftigde appel omgekomen, omdat er een jaloers meisje in het spel is… Of zou dat touw een aanwijzing kunnen zijn… Misschien is het slachtoffer wel tijdens de gymnastiekles vermoord.

De inspecteur weet het steeds niet helemaal zeker…. Hij vraagt het slachtoffer dan ook of die de “sterfscène” nog eens over kan doen. Na 6 keer is het slachtoffer het wel een beetje zat. Kan die inspecteur niet eens de juiste conclusie trekken…

Na veel speurwerk, blijkt het nog niet eens om een moord te gaan ook. Het slachtoffer is uitgegleden over een bananenschil…. De inspecteur is toch erg tevreden over zijn speurwerk en gaat op zoek naar de volgende moord…

Duur: 60 minuten

Geschikt voor: leerlingen basisschool

De spelers: leerlingen van de bovenbouw

Aantal spelers: kan met grote groep gespeeld (30 lln)worden. De afzonderlijke scènes waarin de mogelijke moord gereconstrueerd wordt kan steeds door andere leerlingen worden gespeeld.

 

4. Frederik

In deze musical staat prins Frederik centraal. Hij bezorgt zijn ouders de nodige problemen. Hij is een erg drukke prins, die door zijn impulsieve daden het hele paleis in rep en roer brengt. Als door zijn toedoen het paleis zowat in de fik vliegt, zijn de koning en de koningin het beu. Ze besluiten er deskundigen bij te halen. Uiteindelijk brengt dokter A.D.H.D. Jansen uitkomst. 3x daags een roze pilletje, zou moeten helpen.

De koning en koningin geven echter de prins ieder uur een pilletje. Frederik wordt nu wel heel erg rustig. Zijn zusje prinses Melissa vindt het maar niks. “ dit is Frederik niet meer, dit is een robot”

Als de koning en koningin zich realiseren, dat ze Frederik veel te veel roze pilletjes hebben gegeven zijn ze verschrikkelijk bezorgd. Gelukkig komt Frederik weer bij…….

Duur : 50 minuten

Geschikt voor: leerlingen basisschool

De spelers: leerlingen van de bovenbouw

Aantal spelers: 20

(het aantal kan variëren, door meer of minder koorleden te hebben)

 

5. Geheim

Een groep kinderen richt een geheime club op. Met alles erop en eraan. Een wachtwoord, geheimtaal en een hut…

Alles verloopt goed, totdat er een van hen uit de club wordt gezet. “Als je niet tegen de bloedproef kunt, dan hoor je er niet bij.”

Dit buitengesloten clublid richt een nieuwe club op. De twee geheime clubs gunnen elkaar niets. Ze vechten om de beste plek in het bos. En dan wordt de geheimtaal van een van hen gestolen. En natuurlijk wordt de andere club daarvan verdacht. Maar wie is eigenlijk die vrouw, die mompelend door het bos loopt. Is zij te vertrouwen of is zij misschien een heks…

Als blijkt, dat de geheimtaal in het huis van “de heks” ligt, besluiten de vijanden om samen te gaan werken. Want het gevaar is te groot.

Dan blijkt, dat ze zich wel erg vergist hebben in de heks……De heks van nummer negen, blijkt een erg aardige vrouw te zijn, die tegen de aanleg van een weg is… Kinderen moeten spelen en de dieren in het bos moet je beschermen. Daar is iedereen het snel mee eens.

Er wordt een nieuwe club opgericht en 1000 handtekeningen worden verzameld!

Duur: 60 minuten

Geschikt voor: basisschool leerlingen

Spelers: bovenbouw leerlingen

Aantal spelers: 20

Dit aantal is vrij eenvoudig te vergroten of verkleinen. (rollen kunnen samengevoegd, en er kan een apart koor worden samengesteld ter ondersteuning)

 

6. koning Octopus

In de onderwaterwereld van koning Octopus gaat het al 100 jaar goed. Maar koning Octopus vindt het tijd om te stoppen met regeren. Omdat hij geen kinderen heeft, moet er een opvolger gekozen worden. Er bieden zich verschillende kandidaten aan.

De haai vindt het niet meer dan logisch, dat hij de nieuwe opvolger wordt. Per slot is de haai het sterkste dier onder water en zijn de ideeën van hem toch uitstekend. Want wie vindt nou niet, dat er speciale haaienscholen moeten komen. En dat de kwallen het beste verbannen kunnen worden naar een ander gedeelte van de zee……

De zeester is het hier niet mee eens. Zij vindt dat het gaat om schoonheid. En de ster van de zee, is de allermooiste… Koffervissen zijn zo lelijk, dat die hun koffers maar beter kunnen pakken en ophoepelen.

Er dan is ook nog de garnaal en die wil het best eens proberen. Regeren heeft hij nog nooit gedaan, maar ’t lijkt hem wel wat.

Er ontstaat een enorme verkiezingsstrijd onderwater. Koning Octopus besluit de strijdende partijen een handje te helpen. Degene, die in staat is de gevaarlijke sidderaal te overmeesteren zal zijn opvolger worden. En de sidderaal slaapt nooit!

Wint de haai het, met zijn aanvalsplan? Of verleid de zeester de sidderaal?

Uiteindelijk bedenkt de garnaal het plan om een slaaplied van de zee te zingen . Hij heeft hier de hulp van koning Octopus wel bij nodig. Want hoe krijg je de strijdende partijen aan het zingen.

Daarvoor is een list nodig.

Het plan is geslaagd en de opvolger van koning Octopus is bekend.

Duur: 50 minuten

Geschikt voor: basisschool leerlingen

Spelers: bovenbouw leerlingen

Aantal spelers: 15 tot 25 (je kunt de diergroepen groter maken)

 

7.“weet je ´t nog?”

Deze mini musical (3 liedjes) staat helemaal in het teken staat van het afscheid van groep 8.

korte inhoud:

Een groep brugklassers komt bij elkaar om herinneringen op te halen over hun basisschooltijd. Eén van de hoogtepunten van die tijd was het schoolkamp. Deze herinnering wordt uitgespeeld…..

De kinderen van groep 8 worden gedropt in het bos. Er ontstaat een discussie over welke kant ze moeten opgaan. Uiteindelijk ontstaan er twee kampen. De jongens gaan de ene kant op en de meisjes de andere. Maar dan besluiten de meisjes, dat het leuk is om de jongens bang te maken. Dit lukt in eerste instantie uitstekend, de jongens doen het zowat in hun broek. Maar dan verraden de meisjes zichzelf. Verder op in het bos, beramen de struikrovers Boris, Ben en Berend een overval. Drie van de jongens worden gevangen genomen. De meisjes zorgen ervoor, dat alles toch nog goed komt.

Door de opzet van de musical kan elke school er een eigen draai aan geven. Aan het begin van het verhaal halen de kinderen allerlei herinneringen op. Die kunnen op video getoond worden. Als je gedurende het schooljaar een aantal momenten vastlegt, heb je een heel leuk begin van de voorstelling. (denk aan bijv. de cito toets, het overblijven, een gymles etc. en natuurlijk een schoolkamp)

Duur: 45 minuten

Geschikt voor : leerlingen van de basisschool

Spelers: leerlingen groep 8

Aantal spelers: 15 tot 25

 

8. Het spookslot

Op de oude zolder van een kasteel leeft al honderden jaren een spookfamilie.

Het kasteel is al 30 jaar niet meer bewoond. De spoken hebben het er heerlijk.

Tijdens het nachtelijke spookuur komt een van hen er achter, dat het bordje met TE KOOP uit de tuin is verdwenen. De spoken vragen zich bezorgd af of het nu gedaan is met het vrije leven van hen. Een van hen moet dit te weten zien te komen, door overdag stiekem de nieuwe bewoners in de gaten te houden. Niet zonder risico, want wordt een spook overdag betrapt dan wordt deze zichtbaar voor mensen.

De nieuwe bewoners, een graaf en een gravin nemen hun intrek. De spoken bedenken een plan om hen te verjagen. Dit lijkt te slagen. Maar het jongste spookje valt in mensenhanden en verraadt hen. Door een geweldige ingeving om samen te werken ontstaat een nieuw idee.

Een spookslot voor toeristen!.De graaf en de gravin zien dat wel zitten. Een spookslot levert vast meer geld op dan een hotel. En ze hoeven niets te verbouwen. Ze komen tot een overeenkomst:

De graaf en de gravin laten de spookzolder zoals hij is. Het spookje zal voor de spookeffecten zorgen en mag dan ’s nachts terug naar zijn eigen familie.

Duur: 50 minuten

Geschikt voor: leerlingen van de basisschool

Spelers: leerlingen bovenbouw

Aantal spelers: 15 tot 25

 

9. Heks 007

In het nieuws wordt melding gemaakt van een aantal onverklaarbare dingen. O.a. is er een groep schoolkinderen spoorloos verdwenen. Een groep wetenschappers vermoeden dat het om hekserij gaat. Zij besluiten om een spion erop af te sturen. Een vrouw verkleed als spionage heks wordt het bos in gestuurd om uit te zoeken of dit het geval is. Deze heks 007 ontdekt dat er inderdaad heksen zijn. Er is echter iets merkwaardigs aan de hand. De spionageheks ontdekt, dat het te maken heeft met een ontbrekende bladzijde uit het spreukenboek van de hoofdheks.

De hoofdheks krijgt argwaan als de spionage heks hierover vragen begint te stellen. Door de “toverspiegel” wordt de spionage heks ontmaskerd. Door een slimme zet weet heks 007 uiteindelijk de waarheid van de ontbrekende bladzijde te achterhalen.

De hoofdheks verschrompelt en de andere heksen veranderen in schoolkinderen. Hiermee is het raadsel van de verdwenen groep schoolkinderen opgelost. De hoofdheks bleek hen al die tijd in haar macht te hebben.

Duur: 50 minuten

Geschikt voor: leerlingen van de basisschool

Spelers: leerlingen bovenbouw

Aantal spelers: 15 tot 25

 

10. De woordenverkoper

In de winkel van de woordverkoper komen veel mensen. Zij kopen daar woorden. Dure woorden voor de ministers. Lelijke woorden voor pubers. Iedereen kan er terecht. Tot op een dag een mooie vrouw de winkel instapt. De woordverkoper is sprakeloos. Hij is niet meer tot werken in staat. Daardoor komt men in de problemen. Want ouders weten niet meer hoe ze hun kinderen moeten aanspreken. Als er brand uitbreekt loopt het ook al mis. Mensen kunnen niet meer uit hun woorden komen. Dan komen de kinderen in actie. Zij gaan de woordverkoper helpen. Maar ook dit loopt vreselijk uit de hand. Als je bijvoorbeeld de verkeerde woorden meegeeft aan de ministers, dan loopt een vergadering heel anders dan anders.

Gelukkig hebben de kinderen door, dat er een oplossing moet komen. Ze begrijpen dat het met de mooie vrouw te maken heeft. Ze geven de woordverkoper met een “liefdesrap”de woorden die hij zocht.

En dan komt alles weer goed.

Duur: 50 minuten

Geschikt voor: leerlingen van de basisschool

Spelers: leerlingen bovenbouw

Aantal spelers: 15 tot 25

 

11.De Trojaanse oorlog

Een bewerking voor kinderen.

Met drie liedjes:

o.a. het lied van Poseidon

fragment

ik ben Poseidon de machtige god van de zee één stoot met mijn drietand en de golven sleuren iedereen mee met mij valt niet te spotten één blik van mij volstaat een ramp is zo voltrokken met mijn verwoestende haat

Duur: 40 minuten

Geschikt voor: leerlingen van de basisschool

Spelers: leerlingen bovenbouw

Aantal spelers: 15 tot 25

 

12 het piratenspektakel

In de musical “Het piratenspektakel (de laatste rooftocht van kapitein Roodbaard)” heeft kapitein Roodbaard het niet gemakkelijk. Er zijn nog maar weinig schepen om te plunderen. De voorraden beginnen op te raken. Samen met zijn bemanning besluit hij om koers te zetten naar de Zwarte Zee Der Duisternis. Daar liggen de grootste schatten op de bodem van de zee. Maar daar is ook kapitein Black. Die zal zich niet zomaar gewonnen geven. Door handig gebruik te maken van de enige zwakke plek van kapitein Black lukt het kapitein Roodbaard om door te dringen in de Zwarte Zee Der Duisternis. Na een heftig piratenspektakel komt er een winnaar uit de strijd.

Zowel kapitein Roodbaard als kapitein Black vissen echter achter het net.

De bemanningsleden van de beide schepen gaan er eensgezind met de bodemschatten vandoor.

Duur: 40 minuten

Geschikt voor: leerlingen van de basisschool

Spelers: leerlingen bovenbouw

Aantal spelers: 15 tot 25

Met live muzikanten